1970

Door de jaren heen heeft de band vaak in geldnood gezeten. De slogan in dit jaar was: “trom, fluit, klaroen, vecht voor de poen”. Op 18 april tijdens de viering van st. Joris kreeg de band een nieuw instrumentarium.

1971

Bij de IJzerenman wandeltocht van 14 juni, die 1820 wandelaars trok, haalde de band de eerste prijs.

1972

De band is in dit jaar slechts 20 jaar jong. In die 20 jaar hebben de leden van de band elkaar snel afgewisseld. Dat is te verklaren door het feit dat alleen jongens van 12 tot 20 jaar lid kunnen zijn. Zo zijn ongeveer 250 jongens opgeleid tot tamboer, pijper of klaroenblazer. Dit jaar neemt Eugene Ploegmakers (13 jaar oud) de tamboer-maître stok over van Rob van de Broek.

1974

Bij de eerste scoutingdag in Den Bosch, op 27 april, trad onze band op voor de ruim 1400 deelnemers uit het district die daar bijeen waren. Op 8 juni was het vijfentwintigste naoorlogse concours in Den Haag. De Jeroen Bosch Band behaalde daar in de hoogste afdeling een eerste prijs voor muziek.

1975

Op 7 juni vertrok de band naar het concours in Den Helder. Het was dit jaar een zeer goed en heet concours. Onze band sleepte maar liefst vier prijzen in de wacht.

1976

In 1975 werd er in clubhuis ’t Pelleku een besloten carnavalsfeest gehouden waar jongeren beneden de 16 jaar niet in mochten. In 1976 sloten een aantal leden van de band zich als protest aaneen als een muziekske wat de eerste carnavalsvereniging uit onze band zou worden: “de Pelleku’s”. Tijdens de drie dagen Muntelen op 17, 18 en 19 september traden o.a. op: “het Haags Jachthoornkorps, scoutingband Rotterdam, de Amsterdamse Padvinders Marsband en natuurlijk de Jeroen Bosch Verkennersband”.

Het leden aantal in deze tijd bedroeg 34 spelende leden en 11 leerlingen in opleiding.

1977

Dit jaar bestaat de Jeroen Bosch Verkenners Band 25 jaar. We ontvangen van alle kanten felicitaties. Dat het een fijne, goede en vooral gezellige band is blijkt wel uit het feit dat vele bandleden het lange tijd volhouden in voor en tegenspoed. Dit jaar organiseerde de band voor de tweede maal in hun bestaan het Nationale Scouting Band Concours op het terrein van Wilhelmina aan de Wolfsdonken. De dag werd afgesloten met een maaltijd/ontspanningsprogramma rond en in het Provinciehuis en daarna een stertoch door de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Uit alle straten die uikomen op de markt kwamen bands de markt op en na een defilé langs het stadhuis vond daar ook de prijsuitreiking plaats.

1978

Het concours in Rotterdam is compleet met een rondvaart met een spidoboot en de “Pelleku’s”. Na dat concours blijkt dat onze band gepromoveerd is naar de eredivisie. Weer een mijlpaal in de geschiedenis van de band.

1979

De Goudse Padvinders Marsband vierde op 31 maart van dit jaar hun dertig jarige bestaan. De Jeroen Bosch Verkenners Band was erbij. Op 17 april ging de band op weekend en in dat weekend was er een ontgroening van een aantal nieuwe bandleden. Deze traditie kennen we nu nog. Op 5 juni wordt bij de band het erelidmaatschap ingesteld. Dit lidmaatschap wordt verleend aan hen die zich gedurende geruime tijd en op bijzondere wijze voor de Jeroen Bosch Verkenners Band hebben ingezet.